Kraina Smaku

Kraina Smaku

Jednym z częściej wybieranych kierunków urlopowych przez Polaków jest Zakopane. To przepiękne miasto pod Giewontem, z którego uroków można skorzystać zarówno zimą, jak i latem. W Zakopanem na turystów czeka wiele atrakcji. Przed wyjazdem warto jednak zaplanować swoją podróż, ponieważ dzięki temu można dobrze wykorzystać czas spędzony w górach. Jest to szczególnie ważne, jeżeli ktoś wybiera się na Podhale tylko na weekend. Co warto zobaczyć w Zakopanem i gdzie zjeść?

Co warto zobaczyć w Zakopanem?

Wybierając się na Podhale na weekend, warto dobrze zaplanować spędzony czas, aby wykorzystać go jak najlepiej. Warto również pamiętać, aby wybrać takie miejsce na nocleg w Zakopanem, w którym będzie można nie tylko wypocząć, ale również wygodnie przemieścić się do atrakcji turystycznych. Na początek skupmy się na szczytach, które warto zdobyć. Godny uwagi jest z pewnością Giewont, który jest jedną z najbardziej znanych gór w Polsce.

Obowiązkowym punktem wycieczki jest też Kasprowy Wierch. Będąc w Zakopanem, warto również przemieścić się nad Morskie Oko, czyli największe jezioro w Tatrach. Wyjątkowym miejscem, które również warto odwiedzić, jest Dolina Chochołowska i Kościeliska. Jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc jest Gubałówka. Obowiązkowym punktem wielu turystów są też Krupówki, czyli najsłynniejsza ulica w Zakopanem. Można tam znaleźć przede wszystkim stoiska z oscypkami, sklepy regionalne czy restauracje i bary z alkoholem.

Gdzie warto zjeść, będąc w Zakopanem?

Wybierając się na urlop do Zakopanego, trzeba koniecznie spróbować tradycyjnych potraw kuchni podhalańskiej. Oprócz wspomnianych oscypków warto również skosztować kwaśnicy, czyli zupy przygotowywanej na bazie kiszonej kapusty oraz baraniny lub wieprzowiny. Właśnie dlatego warto znaleźć klimatyczną restaurację, w której króluje autorska kuchnia szefa, która opiera się na tradycyjnych przysmakach charakterystycznych dla tego regionu. Będąc na Podhalu, trzeba też koniecznie spróbować moskoli, czyli placków ziemniaczanych pieczonych na blasze. Warto również skosztować bomboli, czyli klusek drożdżowych, które są polane roztopionym masłem oraz miodem.

Pokaż na mapie